Toxoplasmoza oculara
Toxoplasmoza oculara reprezinta o infectie a globului ocular, ce afecteaza indeosebi retina (retinita), produsa de infestarea cu parazitul Toxoplasma gondii. Gazda naturala a acestui parazit este pisica, dar el poate fi gasit si la alte animale precum: porcul, vaca, soareci, oi
Toxoplasmoza este una dintre cele mai frecvente cauze de uveita posterioara la pacientii aparent sanatosi. Afectarea fundului de ochi poate fi o descoperire intamplatoare, la examinari de rutina, sau chiar primul semn in manifestarea bolii.
Toxoplasmoza oculara poate fi :
• congenitala (corioretinita toxoplasmica a nou-nascutului)
- se asociaza cu semne de infectare sistemica: afectare cerebrala (convulsii, calcificari intracraniene, retard mintal) si digestive (hepatosplenomegalie, diaree, varsaturi). La nivel ocular, in proportie de 80% apare o corioretinita bilaterala fiind afectate doua dintre invelisurile globului ocular, si anume: coroida si retina. Leziunile active unde se gaseste parazitul lasa in urma cicatrici care, atunci cand sunt localizate la nivelul maculei, pot afecta sever acuitatea vizuala.
• dobandita.
- se intalneste de regula la adultul tanar si debuteaza intr-o prima faza acut, asociata cu semne de infectare sistemica. Acestea sunt mult mai severe in cazul pacientilor imunocompromisi (HIV-SIDA, leucemie, post-chimioterapie).
SIMPTOME
• scaderea acuitatii vizuale (dificil de investigat la nou nascut),
• miodezopsii (prezenta de muste volante in campul vizual),
• durere,
• roseata,
• fotofobie.
TRATAMENT
Scopul tratamentului este de a opri inmultirea parazitului in perioada activa a retinocoroiditei si de a reduce, atat cat se poate, deteriorarea retinei și a nervului optic.
- tratamentul medical- presupune o colaborare stransa intre oftalmolog si specialistul in boli infectioase,
- tratamentul chirurgical - pentru a micsora efectele complicațiilor care apar din cauza bolii,
- fotocoagularea laser a leziunilor retiniene atunci cand apar complicatii.