Primul consult oftalmologic la copii

Primul consult oftalmologic la copii

Cand ducem copilul la primul consult oftalmologic?

Este o intrebare la care multi dintre parinti nu cunosc raspunsul corect.

☑️Consultul are rol profilactic si evalueaza starea de sanatatea a ochilor micutului si potentialele probleme care ar putea sa apara pe parcurs;

☑️Cu cat defectele de vedere sunt depistate mai precoce, cu atat sansele de recuperare si de a avea o vedere normala sunt mai mari;

☑️Specialistii recomanda examinarea oftalmologica a tuturor copiilor intre 6 luni si 1 an, apoi la 3 ani si apoi la varsta de 5 ani. Desi cele mai multe deficiente de vedere pot fi corectate pana la varsta de 6 ani, ele sunt descoperite abia la varsta scolara.

 

Este important sa subliniem faptul ca, de multe ori, copilul nu prezinta niciun semn care ar trebui sa ne ingrijoreze, intrucat are un comportament normal in ceea ce priveste vederea. Intr-o astfel de situatie, problema lui poate fi stabilita doar in urma unui consult de specialitate.

In cazul in care diagnosticul nu este pus la timp (la varsta de 3-4 ani) si ochiul nu primeste lentila de corectie necesara, vederea va scadea progresiv.

 

10 semne frecvente ale problemelor de vedere la copii

1)   Clipitul excesiv

Uneori,scarpinatul ochilor sau clipitul excesiv pot fi semne ca cel mic are nevoie deochelari.

2)   Frecatul ochilor

Majoritatea copiilor se freaca la ochi atunci cand le este somn sau sunt obositi. Daca o face des, poate fi un semn de oboseala a ochilor, ca urmare a efortului pe care cel mic il depune pentru a compensa deficitul de vedere.

3)   Lacrimatul excesiv

Toti lacrimam atunci cand suntem supusi la vant, frig sau lumina puternica. Daca lacrimatul excesiv intervine atunci cand copilul nu este supus conditiilor mai sus mentionate, este indicat sa mergi cu el la oftalmolog.

4)   Fotosensibilitatea

Copilul inchide frecvent unul dintre ochi atunci cand este expus la lumina puternica? Strabismul divergent, eroziunile corneene sau conjunctivita alergica pot fi cauze ale fotosensibilitatii. Programeaza-ti copilul la un consult oftalmologic, pentru a exclude afectiunile grave.

5)   Durerile frecvente de cap

Aceste dureri pot avea numeroase cauze, printre care si afectiunile oftalmologice. Hipermetropia si astigmatismul sunt cele mai frecvente afectiuni care dau dureri de cap. Un consult oftalmologic poate confirma sau infirma aceste afectiuni.

6)   Ochii sunt rosii sau bulbucati

7)   Inclinarea capului atunci cand citeste

Toti copiii cu torticolis (cap inclinat) trebuie sa treaca printr-un consult oftalmologic, deoarece se pot confrunta cu o tulburare in sfera motilitatii oculare.

8)   Nevoia de a tine cartile foarte aproape de ochi cand scrie sau citeste

Aceasta nevoie poate indica o vedere slaba. Un ochi sanatos vede scrisul normal dintr-o carte de la o distanta de 30-40 cm.

9)  Acoperirea sau inchiderea unui ochi atunci cand citeste sau se uita la TV

Copilul ar trebuie sa vada imaginea de la TV de la o distanta de aproximativ 3 m.

10)  Copilul se uita crucis sau se plange ca vede dublu.

 

Conform studiilor efectutate de-a lungul anilor, un parinte cu anomalii precum strabism, hipermetropie, miopie sau astigmatism are un risc de 70-80% de a avea copii cu astfel de deficiente.

Vederea clara este extrem de importanta pentru cei mici.

Stiai ca peste 80% din ceea ce invata in copilarie se realizeaza vizual?

Ai grija de vederea copilului tau!

Postat pe

Sep 12, 2019

in

categoria

Oftalmologie
legate