Presbiopia
Presbiopia este pierderea normala a capacitatii de focalizare de aproape care apare odata cu varsta.
Acest proces de imbatranire incepe la nastere, dar majoritatea oamenilor incep sa observe efectele presbiopiei dupa ce au implinit varsta de 40 – 45 de ani. Atunci incep, de obicei, sa se confrunte cu dificultati de a observa in mod clar imprimarea mica.
Presbiopia afecteaza aproape 1,7 miliarde de oameni din intreaga lume, iar acest numar va creste la 2,1 miliarde pana in anul 2020.
Presbiopia difera de astigmatism, miopie si hipermetropie, care sunt legate de forma globului ocular si sunt cauzate de factori genetici si de mediu. Presbiopia, in general, se crede ca provine dintr-o ingrosare graduala si o pierdere de flexibilitate a lentilei naturale de la nivel ocular.
Cauzele presbiopiei
Principala cauza o reprezinta imbatranirea.
Pe masura ce inaintam in varsta, cristalinul devine mai dur, iar muschii din jur se slabesc. Din acest motiv, cristalinul focalizeaza mai greu la diferite distante, si în schimb focalizeaza lumina in spatele retinei, facand sa fie mai dificila vederea obiectelor de aproape.
Ca urmare a aparitiei presbiopiei, pacientului ii sunt afectate astfel activitati cotidiene dintre cele mai comune, precum: cititul, cusutul, privitul ceasului de la mana sau a ecranului telefonului mobil, precum si alte activitati solicita vederea de aproape.
Simptome ale presbiopiei
• vedere in ceata, mai ales cand este vorba de obiecte care sunt aproape,
• vedere slaba in conditii de lumina redusa,
• vedere slaba in conditii de oboseala,
• nevoia de a tine obiectele la distnta pentru a le putea vedea clar,
• dureri de cap,
• presiune oculara.
Cum se poate corecta presbiopia
Presbiopia este o afectiune care evolueaza cu varsta si nu poate fi tratata, insa poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor de vedere sau ai lentilelor de contact.
Nu uita!
Presbiopia nu este o boala, ci un proces normal si natural ce tine de imbatranirea fireasca, respectiv de capacitatea ochilor de a vedea clar si fara efort, obiectele aflate la o distanta mica de ochi.
Daca te confrunti cu simptome precum vedere incetosata la aproape sau dureri de cap este indicat sa te programezi la o consultatie oftalmologica.
Presbiopia poate fi, de asemenea, asociata cu alte deficiente vizuale, precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul.