Oftalmia de zapada
Vara cu siguranta iti protejezi ochii cu ajutorul ochelarilor de asoare, iar pielea o protejezi si pe ea cu ajutorul cremelor cu factor de protectie solara.
Te gandesti ca ar trebui sa faci asta si in lunile de iarna?
In orice sezon, expunerea la soare poate creste riscul de afectiuni precum cataracta si fotokeratita (inclusiv oftalmia de zapada).
Prea mult soare poate creste riscul pentru aceste conditii. O manifestare a fotokeratitei este oftalmia de zapada. Aceasta este o afectiune dureroasa a ochilor cauzata de expunerea la razele UV reflectate de zapada si gheata, deoarece frigul extrem si uscaciunea pot amplifica afectiunea. Poti preveni toate aceste riscuri prin simpla purtare a ochelarilor de soare.
Lumina soarelui de iarna ne poate afecta ochii in cateva moduri diferite. Daca nu ne protejam ochii in zilele cu zapada, este posibil sa se dezvolte oftalmia de zapada. Acest lucru se poate intampla, de asemenea, sudorilor, dar si celor care prefera bronzarea in saloane de bronzare, si nu-si protejeaza ochii. Schiorii si cei care practica snowboardingul trebuie sa acorde o atentie sporita ochilor, deoarece zapada poate reflecta de fapt lumina soarelui si creste expunerea la UV a ochilor.
Oftalmia de zapada poate trece nedetectata pana cand ochii sunt deja deteriorati, la fel ca arsurile solare.
Simptomele orbirii de zapada includ arsuri si dureri in ochi, o senzatie ca ceva este blocat in ei, sensibilitate la lumina, pleoape umflate, vedere incetosata, ochi umezi, dureri de cap si stralucire exagerata in jurul luminilor in interior.
Stiai ca ochii tai pot fi arsi de soare in timpul iernii? Zapada si gheata reflecta 80% din razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Expunerea la UV poate provoca fotokeratita - numita in mod obisnuit orbirea zapezii. Indiferent daca schiezi, faci snowboard sau lucrezi in aer liber, razele UV lovesc din orice unghi, chiar si in zilele innorate.
Ochelarii de soare care blocheaza 100% razele UV iti protejeaza ochii de stralucire. Ochelarii de schi protejeaza impotriva orbirii, frigului si vantului si poti sa-ti cumperi chiar si ochelari de schi cu prescriptie medicala.
Daca ti se pare ca ochii tai sunt mai sensibili iarna sau ai resimtit de-a lungul timpului simptomele ochilor uscati, nu ezita sa mergi la o consultatie de specialitate.