Miopia

Miopia

Nu distingi clar obiectele aflate la o distanta mai mare si ai tendinta de a strange din ochi pentru a le deslusi? Ai putea suferi de miopie!

Miopia face parte din afectiunile oftalmologice din categoria viciilor de refractie, impreuna cu hipermetropia si astigmatismul.

De regula, globul ocular al persoanelor mioape este mai lung si razele de lumina paralele, care vin de la un obiect situat la departare, se focalizeaza inaintea retinei, fiind necesara plasarea unei lentile divergente in fata ochiului, pentru le face sa focalizeze intr-o imagine clara situata pe retina.

Miopia se corecteaza cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie refractiva.

Diagnosticul de miopie este pus doar in urma unui consult oftalmologic de specialitate.

Tipuri de miopie

• miopie mica (pana la 3 dioptrii) - apare in cele mai multe cazuri,

• medie (intre 3 si 6 dioptrii)

• miopie mare (peste 6 dioptrii)

• miopie patologica sau miopie forte (peste 9 - 10 dioptrii).

Cauzele miopiei

Cea mai frecventa cauza de aparitie a miopiei este cea genetica: aproximativ 85% din parintii miopi au, de asemenea, copii cu miopie.

Miopia la copii se manifesta prin dificultati in vederea la distanta (nu vad la tabla), tendinta de a “strange din ochi”, frecatul des al ochilor.

Influenta mediului asupra muschilor globului ocular se numara, de asemenea, printre cauzele aparitiei miopiei. Efortul si luminozitatea slaba pot fi cauze ale miopiei. Persoanele care petrec mult timp in fata calculatorului si televizorului, cele care se joaca mult timp jocuri electronice pot avea un risc crescut de miopie. Char si persoanele care scriu sau citesc mult in medii slab illuminate se pot numara printre cei ce risca sa dezvolte miopia.

Exista si o serie de boli care se asociaza miopiei: Sindromul Cornelia de Lange, Sindromul Turner, Sindromul Marfan sau retinopatia de prematuritate.

Simptomele miopiei

Pacientul nu poate focaliza imaginea la distanta (dar vede bine de aproape).

• dureri de cap

• dureri si usturimi ale ochilor

• senzatie de oboseala,

• nevoia de a sta cat mai aproape de televizor,

• in cazul copiilor, probleme de vedere la tabla, clipit excesiv si frecarea deasa a ochilor.

Tratamentul miopiei

La pacientii tineri copii sau adolescenti pana in 18 ani tratamentul este portul corectiei optice adica ocheleri sau lentile de contact.

La pacientii care au trecut de 18 ani si la care viciul de refractie este stabil (nemodificat pe perioda unui an calendaristic) se poate faca un tratament chirurgical cu laser pentru a scapa de dioptrii.

Cu cat miopia este detectata mai devreme, cu atat poate fi tratata mai eficient. Purtarea ochelarilor de vedere reprezinta cea mai populara optiune de tratare.

Postat pe

Dec 10, 2019

in

categoria

Oftalmologie
legate