Diabetul si vederea
Diabetul netratat poate cauza mai multe afectiuni, printre care și o serie de probleme de vedere, unele ireversibile.
Care sunt bolile de ochi pe care le poti face cand ai diabet zaharat?
Cand vasele de sange si nivelul de lichide din ochi si tesuturile aferente se schimba din cauza glucozei, pot sa apara diverse afectiuni.
Glaucomul
- este o afectiune oculara cronica bilaterala caracterizata prin distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrangerea treptata a campului vizual dinspre periferie spre centru si, in final, se poate ajunge la orbire.
Cataracta
- este o afectiune oftalmologica frecvent intalnita la populatia varstnica. Aceasta provoaca o scadere progresiva a acuitatii vizuale din cauza pierderii transparentei cristalinului.
Atentie!
Glaucomul si cataracta pot afecta chiar si persoanele care nu sufera de diabet.
Retinopatia diabetica
- afecteaza vasele de sange ale retinei. Dintre toate afectiunile ochiului diabetic, retinopatia diabetica este cea mai raspandita cauza a pierderii vederii pentru diabetici si una din cauzele principale ale orbirii printre adultii activi profesional.
Edem macular diabetic
- retinopatia diabetica poate duce la aparitia edemului macular de origine diabetica, ce consta in afectarea zonei din retina numita macula.
- aceasta boala poate distruge capacitatea de vedere in aceasta parte a ochiului, ducand la pierderea parțială a vederii sau la orbire.
Studiile estimeaza faptul ca unele dintre aceste afectiuni au o prevalenta de pana la 40 % la cei cu diabet, iar dintre acestia aproximativ 10 % avand risc de orbire.
Un prim consult oftalmologic trebuie facut atunci cand o persoana este diagnosticata cu diabet zaharat, iar apoi este recomandat un control oftalmologic o data pe an sau mai des, in functie de concluziile consultului initial.