Ce sunt lentilele progresive?
Ai auzit atat de multe zvonuri legate de lentilele progresive incat nu stii ce sa mai crezi?
Unii oameni sunt ca se simt excelent cu aceste lentile, altii spun ca nu reusesc nicicum sa se acomodeze cu ele, in timp altii considera ca acestea ar fi mult prea costisitoare.
Pentru inceput hai sa vedem cand sunt acestea recomandate!
Imbatranirea ochilor (presbiopia) poate duce la nevoia pentru dioptrii diferite pentru distanta si pentru apropiere. Acest proces de imbatranire incepe la nastere, dar majoritatea oamenilor incep sa observe efectele presbiopiei dupa ce au implinit varsta de 40 – 45 de ani. Atunci incep, de obicei, sa se confrunte cu dificultati de a observa in mod clar imprimarea mica.
Pentru corectarea presbiopiei, medicii oftalmologi recomanda ochelarii cu lentile progresive.
Lentile progresive sunt numite niste lentile care au pe suprafata lor atat dioptrii pentru vederea aproape, cat si dioptrii pentru vederea la distanta. Trecerea între cele doua zone se face treptat, progresiv, printr-un canal de progresie pe unde putem vedea bine si la distanta intermediara.
De obicei, o lentila progresiva obisnuita are trei zone de corectie:
• zona de distanta – zona localizata in partea de sus a lentilei, care confera corectia necesara pentru distanta
• zona intermediara – un ”canal” in partea centrala a lentilei care face legatura intre zona de distanta si zona de aproape si care creste progresiv in putere de la distanta la aproape. Zona este folosita pentru a vedea clar obiecte aflate aproximativ la distanta de un brat fata de ochi (ex: calculatorul, partitura, masa de operatie, etc.)
• zona de aproape – zona localizata in partea de jos a lentilei, prin care poti citi, scrie sau coase.
Lentilele progresive sunt recomandate persoanelor dinamice, active,persoanelor care lucreaza la calculator, persoanelor care s-au saturat sa poarte 2 perechi de ochelari si vor un confort vizual imbunatatit.
Avantaje
• aspect estetic,
• corectia mult mai naturala a vederii,
• asigura o progresie continua a puterii dioptrice pentru fiecare zona a lentilei prin care ochiul priveste,
• sunt eliminate “salturile” de imagine care sunt percepute in cazul lentilelor bifocale la schimbarea privirii de la cartea pe care o citim la o persoana aflata in incapere la cativa metri distanta.
Dezavantaje
• necesita un timp de acomodare (poti prezenta ameteli, stare neplacuta),
• in primele saptamani poti intampina dificultati cand vei face lucruri care implica o precizie a adancimii, cum ar fi urcarea unor trepte. S-ar putea sa fii putin dezorientat, insa toate aceste efecte vor scadea in intensitate, iar tu te vei adapta cu noii tai ochelari.
Pentru a putea folosi corect lentile progresive, va trebui sa inveti sa privesti prin zona corecta de pe lentila pentru a vedea bine într-un anumit loc.
Inainte de a comanda ochelari cu lentile progresive consulta un medic oftalmolog pentru a fi sigur ca ochelarii pe care ii comanzi sunt potriviti pentru tine.
Lentilele progresive te ajuta sa vezi clar, indiferent de distata. Poti citi de aproape, poti lucra la distanțe intermediare pe laptop sau calculator sau poti privi linistit la televizor și, in același timp, poti vedea la distanta atunci cand conduci, fara a fi nevoit sa iti schimbi perechea de ochelari.