Tulburarile de vedere

Tulburarile de vedere

Tulburarile de vedere se pot manifesta in diferite moduri si pot afecta pana la jumatate din populatie, cel putin o data in viata. Tulburarile de vedere se manifesta prin vedere incetosata, vedere tulbure, aparitia unor pete albe, cercuri sau puncte luminoase in campul vizual.

Principalele cauze care conduc la aparitia tulburarilor de vedere sunt afectiunile oculare, procesul natural de imbatranire sau anumite leziuni la nivelul ochiului. Tulburarile de vedere pot fi cauza a unei boli a ochilor sau pot fi urmare a unei afectiuni interne.

Iata care sunt principalele tulburari de vedere:

Viciile de refractie

Viciile de refractie sunt acele defecte de focalizare a luminii pe suprafata retinei, din cauza unei forme deosebite a globului ocular, astfel razele de lumina care intra in ochi nu sunt focalizate corespunzator pe retina.

▪️ miopia

- miopia face parte din afectiunile oftalmologice din categoria viciilor de refractie, impreuna cu hipermetropia si astigmatismul,

- de regula, globul ocular al persoanelor mioape este mai lung si razele de lumina paralele, care vin de la un obiect situat la departare, se focalizeaza inaintea retinei, fiind necesara plasarea unei lentile divergente in fata ochiului, pentru le face sa focalizeze intr-o imagine clara situata pe retina,

- miopia se corecteaza cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie refractiva.

▪️ astigmatismul

- astigmatismul este o imperfectiune a curburii corneei sau a lentilei ochiului,

- astigmatismul este un tip de eroare de refractie in care ochiul nu concentrează lumina uniform asupra retinei. Cornea alungita permite obiectelor reflectate de lumina, care se concentreaza asupra a doua puncte pe pupila ochiului in loc de doar unul, motiv pentru care imaginea este neclara.

▪️ hipermetropia

- hipermetropia este un viciu de refractie, caracterizat prin formarea imaginii in spatele retinei ceea ce face ca imaginea sa devina incetosata,

- in functie de marimea dioptriilor, hipermetropia se asociaza cu o vedere mai mult sau mai putin neclara la distanta si la aproape (scris, citit).

- in cazul hipermetropiei, ochiul este mai scurt iar imaginea se formeaza in spatele retinei, fiind necesara purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii cu “+”.

▪️ prezbiopia

- prezbiopia este pierderea normala a capacitatii de focalizare de aproape care apare odata cu varsta,

- acest proces de imbatranire incepe la nastere, dar majoritatea oamenilor incep sa observe efectele presbiopiei dupa ce au implinit varsta de 40 – 45 de ani.

Afectiunile corneene

Corneea este suprafata frontala clara a ochiului. Se afla direct in fata irisului si a pupilei si permite luminii sa patrunda in ochi. O alta functie importanta indeplinita de catre cornee este cea de focalizare, aproximativ 65-75% din puterea de focalizare a ochiului fiind oferita de catre acest tesut.

Orice modificare a caracteristicilor corneei duce la afectarea, mai mult sau mai putin accentuata, a functiei vizuale.

Cele mai intalnire afectiuni sunt:

▪️ keratita

- keratita reprezinta denumirea generala pentru inflamatia corneei,

- apare, de regula, din cauza unei raceli si se caracterizeaza prin aparitia unor puncte mici, inchise la culoare, si a unor leziuni la nivelul corneei.

▪️ cataracta

- cataracta este o afectiune oftalmologica frecvent intalnita la populatia varstnica, Aceasta provoaca o scadere progresiva a acuitatii vizuale din cauza pierderii transparentei cristalinului,

▪️ glaucomul

- glaucomul este o afectiune oculara cronica bilaterala caracterizata prin distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrangerea treptata a campului vizual dinspre periferie spre centru si, in final, se poate ajunge la orbire,

- glaucomul este considerat, la nivel mondial, cea de-a doua cauza de orbire, dupa cataracta.

Patologia retiniana

Retina este unul din cele trei straturi ale peretelui posterior al globului ocular, stratul cel mai intern, aici fiind locul unde se formeaza senzatiile vizuale, gratie prezentei unor celule speciale de origine nervoasa - conuri si bastonase.

Cele mai intalnire afectiuni sunt:

▪️ dezlipirea de retina

- dezlipirea de retina este o afectiune oftalmologica grava deoarece nedepistata si netratata rapid duce la orbire,

- dezlipirea de retina poate avea loc la orice varsta, insa este mai comuna la persoanele de peste 40 de ani care asociaza miopie severa (datorita formei modificate a globului ocular) sau la persoanele care au avut interventii chirurgicale pentru tratamentul cataractei.

▪️ retinopatia diabetica

- retinopatia diabetica afecteaza vasele de sange ale retinei,

- dintre toate afectiunile ochiului diabetic, retinopatia diabetica este cea mai raspandita cauza a pierderii vederii pentru diabetici si una din cauzele principale ale orbirii printre adultii activi profesional.

Mergi la un consult oftalmologic daca te confrunti cu simptome precum:

• incetosarea vederii.

• senzatie de corp strain,

• camp vizual diminuat,

• dureri oculare etc.

Te asteptam in cabinetele noastre!

• Str. Bdul Victoriei, nr.10 (langa Infostar)

• Str. Toamnei, nr. 9 (vis-a-vis de Biserica)

Postat pe

Jul 21, 2022

in

categoria

legate